Reuters: De ce nu primesc Statele Unite mai mulți refugiați din Ucraina?

Reuters: De ce nu primesc Statele Unite mai mulți refugiați din Ucraina?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16/03/2022, 11:26

Peste trei milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia a invadat țara, pe 24 februarie, conform datelor ONU.

Cu toate acestea, Statele Unite au primit până acum doar câteva sute de refugiați ucraineni, provocând semne de întrebare în ceea ce privește politica SUA în această privință, se arată într-o analiză a jurnaliștilor de la Reuters.

Dar, totuși, care este motivul pentru care Statele Unite au primit un număr atât de mic de refugiați din Ucraina?

Președintele Joe Biden și alți înalți oficiali de la Washington au declarat că Statele Unite sunt pregătite să accepte refugiați dacă este necesar, dar Administrația a semnalat în mod repetat că Europa ar trebui să fie destinația principală pentru ucraineni.

„Vom primi refugiații ucraineni cu brațele deschise dacă vor veni până aici”, a spus Biden pe 11 martie, în timpul unei întâlniri cu democrații din Philadelphia.

Vicepreședintele Kamala Harris, secretarul de Stat Antony Blinken și secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, au făcut comentarii similare. Psaki a declarat pe 10 martie că Administrația consideră că „marea majoritate” a refugiaților va dori să rămână în țările vecine, unde mulți au familii, prieteni și cunoscuți.

Departamentul de Stat a anunțat recent că va colabora cu ONU pentru a aduce refugiați ucraineni în Statele Unite în cazul în care aceștia nu vor primi protecție în Europa, „ținând cont de faptul că relocarea în Statele Unite nu este un proces rapid”.

Relocarea refugiaților poate dura ani în SUA, deși Administrația Biden a accelerat procesul pentru afgani în urma retragerii armatei americane din Afganistan în august anul trecut. Lecțiile învățate din această experiență ar putea ajuta la accelerarea relocării altor refugiați, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters.

Unii congresmeni cer creșterea numărului de refugiați ucraineni care ajung în Statele Unite

Câteva zeci de congresmeni democrați i-au cerut lui Biden, într-o scrisoare din 11 martie, să mărească numărul de refugiați admiși și să le permită ucrainenilor cu membri de familie în Statele Unite să intre mai repede în țară, pe motive umanitare.

Raul Ruiz, medic și membru democrat al Camerei Reprezentanților, unul dintre semnatarii scrisorii, a călătorit la granița dintre Polonia și Ucraina la începutul acestei luni, ca parte a unei delegații de congresmeni democrați și republicani.

„Criza ar putea copleși țările care găzduiesc în prezent mulți dintre refugiații ucraineni, iar Statele Unite trebuie să ajute aceste țări să aibă grijă de persoanele vulnerabile”, a spus acesta.

Republicana Victoria Spartz, ea însăși imigrantă ucraineană, a făcut parte din delegație și a declarat că răspunsul umanitar nu poate fi doar „problema” Poloniei.

Gravitatea crizei a fost subliniată și de către soția președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, Olena Zelenska. Aceasta a declarat pentru ABC News că face apel la femeile americane să sprijine femeile ucrainene și copiii care caută refugiu.

O coaliție care reunește câteva zeci de organizații evreiești din SUA l-a presat pe Biden săptămâna trecută să crească numărul refugiaților ucraineni acceptați în Statele Unite. Potrivit coaliției, „comunitatea noastră știe dureros de mult ce se întâmplă atunci când America își închide ușile refugiaților”.

Ar putea SUA să accepte mai mulți ucraineni?

Datele pentru martie încă nu sunt publice, dar Statele Unite au admis doar 514 refugiați ucraineni în ianuarie și februarie, potrivit datelor Departamentului de Stat al SUA.

Biden a stabilit plafonul total de refugiați pentru acest an la 125.000, după ce predecesorul său, republicanul Donald Trump, a redus numărul la un minim record de 15.000.

Biden a rezervat 10.000 din cele 125.000 de locuri pentru refugiați din Europa și Asia Centrală, zonă care include Ucraina, mai arată Reuters.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
×